; charset=UTF-8" /> ΤΗΝΟΣ - Αναδεικνύοντας τη μεγαλοσύνη της! | Guru Travel
Thursday, April 25th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Τήνος » ΤΗΝΟΣ – Αναδεικνύοντας τη μεγαλοσύνη της!

ΤΗΝΟΣ – Αναδεικνύοντας τη μεγαλοσύνη της!

Tinos island, Taken on August 17, 2006 by https://www.flickr.com/photos/ioannisdg/

Tinos island, Taken on August 17, 2006 by https://www.flickr.com/photos/ioannisdg/

Η Τήνος, το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, θεωρείται το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας – ωστόσο «αδικείται» αν το δούμε μόνο έτσι, κάτι αδύνατον άλλωστε…Κάθε χρόνο το νησί της Μεγαλόχαρης, επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη, το δε υψίπεδο του “πολέμου ο κάμπος” φαίνεται πως κρύβει πολλά μυστικά, τα οποία περιμένουν αυτόν που θα τα αποκαλύψει. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της υπολογίζεται, σε 114 χμ. και ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή απαιτεί πλου 37 περίπου ν. μιλίων.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ο παλιός μαρμαρόστρωτος δρόμος που συνδέει τον Όρμο με τα Υστέρνια αποτελεί πρόκληση για τον πεζοπόρο περιηγητή

Διαδρομή 1 Καρυά, Μουντάδος, Τριανταρός-Μπερδιεμιάρος, Δύο Χωριά, Αρνάδος, Μοναστήρι

Διαδρομή 2 Τριπόταμος, Κτικάδος, χατζηράδος, Ξυναρά, Λουτρά, Σκαλάδος

Διαδρομή 3 Κάμπος, Ταραμπάδος, Σμαρδακιτό, Κάρδιανή, Υστέρνια, Ορμος Υστερνίων

Στις διαδρομές (χωματόδρομοι) από το χωριό Μαρλά προς τους πρόσφατους παραθεριστικούς οικισμούς Κουμελάς και Μαλλί και από το χωριό Μαμάδο μέχρι το Στενό της Άνδρου (Άγιοι Θεόδωροι), μπορεί κανείς να θαυμάσει τις έντονες μορφολογικές εναλλαγές του τοπίου, και τους μοναδικούς σχηματισμούς αποσαθρωμένων σχιστόλιθων κυψελοειδούς αποσάθρωσης (tafoni), καθώς και τον πετρόχτιστο φάρο στο νησάκι Δύσβατο στο στενό Άνδρου – Τήνου.
Οι περιπατητικές διαδρομές σε διατηρημένους αγροτικούς δρόμους από το Μαμάδο προς το Ρας και προς το ύψωμα Καστρί, από τη Μαρλά προς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, από τον Πύργο προς Κυρά Ξένη και προς το ύψωμα ανεμόμυλων μέχρι τον Πάνορμο, αποκαλύπτουν στον επισκέπτη όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του τηνιακού τοπίου προσφέροντας στον επισκέπτη ηρεμία και πρωτόγνωρη ομορφιά.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό μουσείο

Σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι: μεγάλος ανάγλυφος οξυπύθμενος αμφορέας – στην κύρια παράσταση, που βρίσκεται στο λαιμό, εικονίζεται φτερωτή θεότητα καθισμένη σε θρόνο και άλλες μορφές που συνθέτουν μυθολογική σκηνή, ίσως την γέννηση του Δία και στο υπόλοιπο σώμα του αγγείου ζώνες με ζώα, άρματα και οπλίτες – από το Ιερό της Δήμητρας στο Εξώμβουργο, τμήμα χείλους, λαιμού και ώμου μεγάλου ανάγλυφου αμφορέα – η διακόσμηση, κατανεμημένη σε ζώνες στο λαιμό και στον ώμο, περιλαμβάνει δύο αντιμέτωπες μορφές που ερμηνεύονται ως Θησέας και Αριάδνη και χορό ανδρών και γυναικών (γέρανος), τμήμα ανάγλυφου πίνακα, πιθανότατα μετόπης – εικονίζει συνωρίδα με φτερωτά άλογα, που την οδηγεί γυναικεία θεότητα, Άρτεμις ή Ήρα, κάτω τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης – εικονίζει όρθια ανδρική μορφή από την οποία σώζονται μόνο τα πόδια – και τα τρία βρέθηκαν στο Εξώμβουργο, Υστεροκλασσική νησιωτική Ιωνική επιτύμβια στήλη συγκολλημένη από τρία κομμάτια – αρχικά θα είχε αέτωμα και εικονίζει γυμνό νέο πιθανόν αθλητή, σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, καθισμένο σε χαμηλό πεσσό, κάτω μέρος επιτύμβιας στήλης με αττικο-ιωνικές επιδράσεις – εικονίζεται έφηβος με τον υπηρέτη του κατ’ενώπιον και στα αριστερά στρογγυλό αντικείμενο, πιθανόν δίσκος -, μαρμάρινος κορμός θωρακοφόρου και θραύσμα από το κεφάλι που ερμηνεύεται ως πορτρέτο του αυτοκράτορα Κλαυδίου και μαρμάρινο γλυπτό που εικονίζει Τρίτωνα και μαρμάρινο ηλιακό ρολόι έργο του Ανδρονίκου του Κυρρήστου – σύνθετο, κατασκευασμένο έτσι ώστε να δείχνει τον ηλιακό χρόνο, τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια – τα τρία τελευταία βρέθηκαν στα Κιόνια, ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με γεωμετρικό σχέδιο πλαισιωμένο με φυτικό κόσμημα, από την πόλη της Τήνου.

Στεγάζει ευρήματα από τον ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Από τα πιο αξιόλογα εκθέματα είναι οι ζωγραφισμένοι Αρχαϊκοί λίθοι, το Ελληνιστικό ηλιακό ρολόι κ.α.

Γλυπτοθήκη Τηνίων Καλλιτεχνών και Πινακοθήκη

Βρίσκονται δίπλα στο ναό της Μεγαλόχαρης και φιλοξενούν συλλογή έργων των Τηνίων καλλιτεχνών: Κωνσταντίνου Παρθένη, Δημητρίου Φιλιππότη, Νικηφόρου και Νικολάου Λύτρα, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικολάου Γύζη, Λάζαρου Σώχου, Γιαννούλη Χαλεπά κ.ά. Στην Πινακοθήκη εξάλλου υπάρχει πλούσια συλλογή από έργα (αντίγραφα και πρωτότυπα) μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης όπως του Τιτσιάνο, του Βελάσκεθ και του Βερονέζε, καθώς και συλλογή από πολλά αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως μινιατούρες από σμάλτο, βενετσιάνικα έπιπλα, επίχρυσα μαχαιροπήρουνα κ.λπ. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, εκτός των παραπάνω χώρων, διαθέτει επίσης αίθουσα κειμηλίων και εικόνων, έκθεση με αντίγραφα έργων της Παναγίας – διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών – βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, καθώς και σκευοφυλάκιο με εκκλησιαστικά, λειτουργικά σκεύη και άμφια.

Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά

Σπίτι – Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στον Πύργο, με φωτογραφίες, έργα και προσωπικά του αντικείμενα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Πάνορμος

Ο Πάνορμος, ο παράλιος οικισμός που αναπτύχθηκε στο μυχό του ομώνυμου όρμου, είναι ένα φυσικό, το μοναδικό,  προστατευμένο Βόρειο-Ανατολικό λιμάνι της Τήνου. Ήταν από παλιά ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, κέντρο  διαμετακομιστικού εμπορίου στον προηγούμενο αιώνα. Με δεκάδες καΐκια έφταναν τα εμπορεύματα της Έξω Μεριάς στον Πάνορμο  και μεταξύ αυτών  σιτάρι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που το άλεσμά του έδινε δουλειά στη συστάδα των ερειπωμένων σήμερα ανεμόμυλων στην ανατολική και νότια κορυφογραμμή του Πύργου. Το λιμάνι σήμερα έχει δυνατότητα υποδοχής και ελλιμενισμού  μικρών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ωραίο μπάνιο σε καθαρές αμμουδιές (Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό, Ρόχαρι)  και ένα νόστιμο φαγητό με φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του, αντικρίζοντας το νησάκι του Πλανήτη με τον ερειπωμένο φάρο του.
Κατά τη θερινή περίοδο διοργανώνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας από το Ναυτικό Όμιλο Τήνου. Επίσης αξίζει να δείτε τα δύο σπήλαια στον όρμο Πανόρμου.

Πύργος

Ο Πύργος είναι ένα χωριό που διατηρεί ακόμα σχεδόν αναλλοίωτη την παλιά μορφή του.  Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών και τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους, τα υπέρθυρα με την ποικιλία των διακοσμητικών τους μοτίβων, τις βρύσες κ.α. Ο επισκέπτης πρέπει ακόμα να επισκεφθεί τους δύο μεγάλους ενοριακούς ναούς, τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Δημήτριο με την πλούσια και εξαιρετικής τέχνης μαρμάρινη διακόσμησή τους, καθώς και τις μικρότερες, αλλά όχι λιγότερο αξιόλογες εκκλησίες του χωριού, οι περισσότερες από τις οποίες είναι του 18ου αιώνα.

Μπορεί ακόμα ο επισκέπτης να δει το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Δημ. Φιλιππότη, Λ. Σώχου,  Λ. Δούκα, Ι.Βούλγαρη, Γ. Βιτάλη, Ι. Κουλουρή, Ι. Καπαριά, Ιακ. Ρήγου, Λευτέρη Βαλάκα, Γ. Βαμβακά και Κ. Σπούρδου, καθώς και την έκθεση γλυπτών του Αυγουστή Φιλιππότη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η  Καλλιτεχνική Σχολή  και τα σύγχρονα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας.

 

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...