; charset=UTF-8" /> ΣΥΡΟΣ - Η αρχόντισσα των Κυκλάδων | Guru Travel
Wednesday, April 24th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Σύρος » ΣΥΡΟΣ – Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

ΣΥΡΟΣ – Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Ermoupoli Syros Photo Cyclades Greece

Taken on June 29, 2009, by https://www.flickr.com/photos/bartimus_maximus/

Η Σύρος με τα επιβλητικά κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, τις νεοκλασικές επαύλεις και τις λαμπερές εκκλησίες δίκαια αποκαλείται η Αρχόντισσα των Κυκλάδων. Αποτελεί διοικητικό κέντρο και συγκοινωνιακό κόμβο των Κυκλάδων με μεγάλη πολιτιστική, ναυπηγική και βιομηχανική παράδοση.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές, αφού σας προσφέρει πληθώρα επιλογών ως προς τις δραστηριότητες , τη διασκέδαση και τις περιηγήσεις σας. Η κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά  και η τακτική της σύνδεση με αυτό αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, καθιστούν το νησί ιδιαίτερα δημοφιλές στους φίλους των ταξιδιών. Η Σύρος ή Σύρα, όπως αλλιώς την αποκαλούν, μαγεύει τον ταξιδιώτη, πριν εκείνος καν πατήσει το πόδι του στο λιμανι. Καθώς το πλοίο προσεγγίζει την αμφιθεατρικά κτισμένη Ερμούπολη, ο έκθαμβος περιηγητής καταλαβαίνει αμέσως γιατί όλοι την αποκαλούν «Αρχόντισσα». Τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του περασμένου αιώνα, οι επιβλητικές εκκλησίες και οι παραδοσιακοί οικισμοί, είναι οι πρώτες εικόνες που θα γεμίσουν τη ματιά. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ολόκληρη η πόλη είναι ένα ζωντανό αξιοθέατο – η περίφημη πλατεία Μιαούλη, το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου με τις μνημειώδης σκάλες του, που αποτελεί το διασημότερο αξιοθέατο του νησιού, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ο εσωτερικός διάκοσμος του οποίου αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου του νησιού με τον ιδιαίτερο, γαλάζιο τρούλο της και το μαρμάρινο τέμπλο, είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία σημεία που θα θαυμάσετε.

Ο Δήμος Άνω Σύρου ιδρύθηκε το 1835, είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους στην Ελλάδα και αναφέρεται από τα πολύ παλιά χρόνια ως Δήμος Συρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Σύρου, με συνολική επιφάνεια 66.870 στρέμματα, που καλύπτει μέρος του κεντρικού τμήματος και ολόκληρο το βόρειο τμήμα του νησιού.

Μια ιδιαίτερα αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης είναι τα Βαπόρια, στην ανατολική πλευρά της πόλης.  Τα περισσότερα σπίτια της συνοικίας είναι νεοκλασικά αρχοντικά, με επιβλητική μορφή, περίτεχνο διάκοσμο και μαρμάρινες επενδύσεις, ενώ θέα προς τη θάλασσα είναι μαγευτική.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Πλατεία Μιαούλη

Η Πλατεία Μιαούλη, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ερμούπολης, είναι μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αϊ. και είναι σήμερα η καρδιά της πόλης, ο τόπος της βραδινής βόλτας, το αυτονόητο σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες. Η αρχική ονομασία, «πλατεία Όθωνος», δόθηκε προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας.

Μετά την έξωση του Όθωνα, στις 15 Οκτωβρίου 1862, η μετονομασία σε «πλατεία Λεωτσάκου» τίμησε τον Νικόλαο Λεωτσάκο, ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου 1862 τέθηκε επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης που επιχείρησε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κύθνο.Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη.Εκεί δεσπόζει το κτήριο της Δημαρχείας, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο δημαρχείο στεγάζονται και τα δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο (με πρωτοκυκλαδικά και Βυζαντινά εκθέματα και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων που φιλοξενείτε στο Μέγαρο Λαδόπουλου) και άλλοι δημόσιοι φορείς (δικηγορικός σύλλογος κ.ά.).

Στην πλατεία θα δείτε επίσης το Πνευματικό κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που διαθέτει σπάνιο υλικό με την ιστορία της Σύρου.Στην είσοδο της πλατείας βρίσκεται ο Ανδριάντας του Α. Μιαούλη.Πανύψηλοι φοίνικες στολίζουν την πλατεία, δίνοντάς της μία ξεχωριστή ομορφιά.

Το Παλιό Λιμάνι

Το παλιό λιμάνι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όρμου. Εκεί υπάρχουν οι παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης που χτίστηκαν στα 1834-1839 με κρατική δαπάνη, σχέδια του Ι.Β. Ερλάχερ και με την επιστασία του Βίλχελμ φον Βάιλερ. Το κτίριο είναι συνολικού μήκους 122 μ. και είναι χωρισμένο σε δύο πτέρυγες.

Σε κάθε πτέρυγα υπήρχαν επτά αποθήκες. Μπροστά τους υπήρχε στοά με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, που σήμερα έχουν κλειστεί. Οι μαούνες πλεύριζαν στο κτίριο από τη θάλασσα, και ξεφόρτωναν απευθείας στη στοά.Από τον μεσοπόλεμο οι Αποθήκες είχαν πάψει να επιτελούν την αρχική λειτουργία τους. Οι διαρρυθμίσεις που έγιναν για την εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών (λιμεναρχείο, ΤΕΔΚ), εστιατορίου κλπ., δεν έθιξαν το κέλυφος του κτιρίου.

Το 1994 δημιουργήθηκε σε τέσσερις αποθήκες τις νότιας πτέρυγας η Πινακοθήκη Κυκλάδων, η οποία φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και δικές της συλλογές (είσοδος από την πίσω πλευρά του κτιρίου).Εκεί επίσης θα δείτε τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, πού παλαιότερα στεγαζόταν το πρώτο Τηλεγραφείο της Ελλάδας και το Νεοκλασικό κτήριο του Τελωνίου που δίνει μια νότα του πολιτισμού που πλημμυρίζει το νησί. Από την άλλη πλευρά των κτιρίων μπορείτε να δείτε  μια πόλη χτισμένη μέσα στη θάλασσα.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Το Μουσείο της Σύρου είναι ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1834-35 και στεγάζεται σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο της Ερμούπολης, σημαντικό μνημείο, που σχεδιάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ.Το Μουσείο της Σύρου, αρχικά ιδρύθηκε ως κεντρικό νομαρχιακό των Κυκλάδων, επειδή η Σύρος είναι πρωτεύουσα του νομού. Αργότερα με την ίδρυση τοπικών Μουσείων και στα άλλα νησιά περιορίστηκε, από τα τέλη του περασμένου αιώνα, στα ευρήματα από τη Σύρο. Παρέμειναν ωστόσο στο Μουσείο της Σύρου όσα ευρήματα είχαν εισαχθεί στη συλλογή του από παλιά, όπως ανάγλυφα από την Αμοργό και την Κύθνο, καθώς και μικροαντικείμενα από διάφορους άλλους τόπους (Αίγινα, Βοιωτία κτλ.).

Το σημαντικότερο όμως σύνολο του Μουσείου αποτελεί η συλλογή των ευρημάτων από τον οικισμό στη Χαλανδριανή, που βρίσκεται σε απόκρημνο ύψωμα στο μέσο της ανατολικής ακτής της Σύρου, όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά τμήματα της οχύρωσης (στη θέση Καστρί), ερείπια οικιών, εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ο οικισμός αυτός θεωρείται από τους σημαντικότερους του λεγόμενου Πρωκυκλαδικού πολιτισμού και χρονολογείται στο β΄ μισό της 3ης χιλιετίας π.χ. (2400/2300-2100π.χ.). Τα περισσότερα από τα ευρήματα αυτά, έργα μαρμαροτεχνίας, κεραμικής και μεταλλοτεχνίας, είναι ταφικά κτερίσματα και προέρχονται από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Χαλανδριανή, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν 600 περίπου τάφοι. Στο Μουσείο της Σύρου εκτίθεται ένα μικρό μέρος, ενώ τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Μετά το τέλος της ποϊστορικής εποχής και έως τον 8ο αι.π.χ. έχουν βρεθεί σποραδικά ευρήματα στο νησί που ανήκουν στα μυκηναϊκά και τα γεωμετρικά χρόνια, τα οποία όμως δεν βοηθούν να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα για τη ζωή στη Σύρο κατά τα χρόνια αυτά.

Κατά τα κλασικά χρόνια (5ος-4οςαι.π.χ.) η Σύρος παρέμεινε στη σκιά της γειτονικής Δήλου, είχε όμως ανεξάρτητο πολίτευμα που σε πολλά μιμούταν το νησί στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στο Μουσείο της Σύρου παρουσιάζονται επίσης μερικά τυχαία ευρήματα από το νησί, λίγα γλυπτά και επιγραφές και αρκετές επιτύμβιες στήλες. Τα περισσότερα από τα εκθέματα αυτά χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη και ένα αιγυπτιακό αγαλμάτιο από μαύρο γρανίτη που δωρίθηκε παλιά στο Μουσείο. Παριστάνει τον ιερέα Ανχάπη και χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή του το 730 π.χ. (22η Δυναστεία).

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Δίπλα στα νεοκλασικά μέγαρα της Ερμούπολης, συναντά κανείς τα φουγάρα της βιομηχανίας, τις σκαλωσιές των ταρσανάδων, τους γερανούς και τα ρυμουλκά του Νεωρίου. Σ’ αυτό τον ιστορικό ιστό βρίσκονται και τα τρία κτίρια που ο Δήμος της Ερμούπολης έχει παραχωρήσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο: το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Πάνω από τετρακόσια σπάνια τεκμήρια από τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης, ήταν η πρώτη γεύση από το Μουσείο, σε μια έκθεση που πρωτολειτούργησε τον Μάιο του 2000. Χάρτες και εικόνες από το τέλος του 17ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια από τη δημιουργία της νεοκλασικής Ερμούπολης, ζωγραφικοί πίνακες συριανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και ομοιώματα πλοίων, ήταν μερικά μόνο από τα πρώτα εκθέματα.

Σήμερα, τον κεντρικό κορμό της έκθεσης, αποτελούν περίπου είκοσι συντηρημένες μηχανές της συλλογής του Μουσείου, που συνοδεύονται από δεκάδες αντικείμενα, εργαλεία, πρώτες ύλες και προϊόντα της βιομηχανίας.

Παράλληλα, στις οθόνες της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει εικόνες του λιμανιού της εποχή του ατμού και των ιστίων, να παρακολουθήσει σκηνές βιομηχανικών εργασιών και να δει μια εικονική συλλογή επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου, με καταγραφές προφορικών μαρτυριών παλαιών εργατών και τεχνιτών, όπως επίσης και η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση δημόσιων και βιομηχανικών κτηρίων.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...