; charset=UTF-8" /> ΣΙΚΙΝΟΣ - Ταξίδεψε μαζί της | Guru Travel
Wednesday, April 24th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Σίκινος » ΣΙΚΙΝΟΣ – Ταξίδεψε μαζί της

ΣΙΚΙΝΟΣ – Ταξίδεψε μαζί της

Taken on August 4, 2012, by https://www.flickr.com/photos/nettrino/

Taken on August 4, 2012, by https://www.flickr.com/photos/nettrino/

Θα το καταλάβεις με το που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί! Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά… Αν θες να περάσεις όμορφα άσε το νησί να σε ταξιδέψει. Άσε τους ανθρώπους του να σου δείξουν το δρόμο. Όσο για το χρόνο…; Αυτό είναι ένα πολύ σχετικό μέγεθος! Θα είναι κρίμα να φύγετε από το νησί και να μην έχετε περπατήσει κάποια από τα πανέμορφα μονοπάτια.

Μας καλωσορίζει το χωριό Αλοπρόνοια,, το οποίο είναι το λιμάνι του νησιού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι εδώ και κατέβαιναν από το Κάστρο ή το Χωριό, τους άλλους δύο οικισμούς του νησιού. Πλέον αρκετοί είναι αυτοί που μένουν μόνιμα εδώ απολαμβάνοντας καθημερινή επαφή με τη θάλασσα. Για τουριστικούς λόγους έχουν αναπτυχθεί και κάποια μαγαζιά, καθώς και ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Εξάλλου από εδώ ξεκινάει και το καραβάκι για τις παραλίες του νησιού.

Ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, είναι το Χωριό, ο οποίος είναι γεμάτος από πανέμορφα σοκάκια. Ακριβώς απέναντι στέκει το Κάστρο κάτω από την Παναγία τη Γκρεμνιώτισσα. Χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, κόβει την ανάσα!

Δείτε μερικές φωτογραφίες και στη συνέχεια θα βρείτε μερικά από τα προτεινόμενα μονοπάτια του νησιού. Τα περπατήσαμε και σας τα προτείνουμε…

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Μονοπάτι 1

Κάστρο – Σταματινή – Επισκοπή – πηγάδι Μανόλη – Άγιος Παντελεήμονας – Κάτεργο – Αλοπρόνοια

Βρισκόμαστε στον οικισμό του Κάστρου στο σημείο από το οποίο και ξεκινάνε τα σκαλιά που οδηγούν στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κινούμαστε ακριβώς αντίθετα από την κατεύθυνση που είναι το μοναστήρι και περνάμε μέσα από τον οικισμό του Χωριού. Αφήνουμε στα αριστερά μας το παλιό σχολείο και ανηφορίζουμε το σοκάκι. Περνάμε έξω από τον Άγιο Βασίλειο και χωρίς να λοξοδρομήσουμε συνεχίζουμε την πεζοπορία μέσα στον οικισμό. Ύστερα από λίγα λεπτά τα σπίτια τελειώνουν και συνεχίζουμε στο μικρό μονοπάτι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα οικήματα που χρησιμοποιούνται ως μαντριά. Θα παρατηρήσουμε ότι μερικά από αυτά είναι σοβατισμένα, στοιχείο που υποδηλώνει ότι αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες. Έχουμε ήδη φτάσει στο πρώτο ασβεστοκάμινο, ενώ συνεχίζοντας τα μαντριά εναλλάσσονται με τα ασβεστοκάμινα. Θα έχουμε περπατήσει περίπου 20 λεπτά όταν φτάνουμε σε έναν ερειπωμένο ανεμόμυλο. Συνεχίζοντας φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Πολυκάρπου ενώ ύστερα από μισή περίπου ώρα βρισκόμαστε στον ασφάλτινο δρόμο που συνδέει το Κάστρο με την Επισκοπή. Περπατάμε για λίγο στο δρόμο προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την μέχρι τώρα κίνησή μας και παρατηρούμε στα αριστερά μία πινακίδα που κατευθύνει προς το μονοπάτι της Επισκοπής. Κατεβαίνουμε από την άσφαλτο και συνεχίζουμε περνώντας τον Άγιο Γεώργιο, ενώ αριστερά βρίσκεται ένα ακόμη ασβεστοκάμινο και μία καλύβα. Το πηγάδι που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας σηματοδοτεί ότι είμαστε στην περιοχή Μυλωνάς. Στη συνέχεια φτάνουμε σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα της περιοχής, την Επισκοπή. Ξεκουραζόμαστε για λίγο κάτω από το δέντρο που υπάρχει στον περίβολο της Επισκοπής και συνεχίζουμε το μονοπάτι, από εκεί που τελειώνει ο ασφάλτινος δρόμος. Το μονοπάτι που ακολουθεί είναι εξαιρετικό με σκαλοπάτια. Αριστερά μας βλέπουμε ένα μελισσοκομείο στην πλαγιά. Φτάσαμε στην περιοχή Μάναλη. Από εδώ και κάτω το μονοπάτι μπορεί να στενεύει αλλά δεν σβήνει ούτε μπερδεύεται. Έχουμε ήδη περπατήσει περίπου 3 ώρες όταν περνάμε 3 αλλεπάλληλα απόκρημνα πέταλα με σπηλιές και στη συνέχεια φτάνουμε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Λίγα μέτρα μετά, το μονοπάτι διακλαδίζεται σε μία ρεματιά και εμείς ακολουθούμε την δεξιά κατεύθυνση, που μας οδηγεί στην περιοχή Παραθύρι. Περνάμε πάνω από την παραλία Τρία Πηγάδια και λίγο αργότερα φτάνουμε στο σημείο που το μονοπάτι γίνεται χωματόδρομος. Σε ένα χιλιόμετρο έχουμε φτάσει ήδη στην Αλοπρόνοια.

Η διαδρομή έχει μήκος 13 χλμ και διαρκεί περίπου 4 ώρες

Μονοπάτι 2

Επισκοπή – Αγία Μαρίνα

Μετά από μία λεπτομερή περιήγηση στο χώρο της Επισκοπής θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να περπατήσετε προς την Αγία Μαρίνα που είναι στην κορυφή του βουνού. Ξεκινώντας περπατάμε ανάμεσα στους θάμνους και τα χόρτα καθώς το μονοπάτι δεν έχει καθαριστεί. Ωστόσο είναι ευδιάκριτο καθώς μία πολύ χαμηλή μάντρα το οριοθετεί. Συνεχίζουμε ανηφορικά και ύστερα από λίγο κοιτώντας πίσω ο ναός της Επισκοπής φαντάζει πιο επιβλητικός από οποιοδήποτε άλλο σημείο. Φτάνουμε σε ένα φυσικά οχυρωμένο οικισμό της αρχαιότητας. Το ψηλότερο τμήμα της ράχης είναι γεμάτο από ερείπια αρχαίων οικιών. Κοντά στην εκκλησία υπάρχει μία υπόγεια δεξαμενή. Εδώ βρέθηκαν τα λείψανα ναού του Πύθιου Απόλλωνα. Λίγα μέτρα πριν φτάσουμε στην εκκλησία υπάρχει μία χτιστή σκάλα η οποία οδηγεί μέσα από πέρασμα στη βόρεια ομαλότερη πλευρά και στη συνέχεια προς το Αγούζι. Η Αγία Μαρίνα είναι ένα μικρό ξωκλήσι από το οποίο εάν είναι καθαρή ατμόσφαιρα έχει εξαιρετική θέα προς τη Φολέγανδρο, Παροναξία, Μήλο και Κίμωλο.

Η διαδρομή έχει μήκος 1000 περίπου μέτρα και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. 

Μονοπάτι 3

Κάστρο – Άγιος Βλάσιος – ταβέρνα – ανάβλυση Μποναμά – Πυργάρι – Αλοπρόνοια

Το μονοπάτι αυτό το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να πηγαίνουν από την Αλοπρόνοια στο Κάστρο, καθώς ο ασφάλτινος δρόμος κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία. Ξεκινάμε από το Κάστρο με κατεύθυνση τον Άγιο Βλάσιο. Από εκεί και για 800 περίπου μέτρα κινούμαστε στο χωματόδρομο που φτάνει στο σημείο που σώζεται ένα μικρό τμήμα μόνο του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού που σύνδεε το λιμάνι με το Κάστρο. Εκεί υπάρχει και μία ταβέρνα. Συνεχίζουμε στο ευδιάκριτο μονοπάτι περνώντας ακριβώς από πάνω από την πηγή Μποναμά η οποία «βλέπει» στον ασφάλτινο δρόμο. Ύστερα από 20 περίπου λεπτά έχουμε φτάσει στο Πυργάρι και περνάμε έξω από ένα ξενοδοχείο. Από εκεί κινούμαστε στην άσφαλτο και φτάνουμε στην Αλοπρόνοια.

Η διαδρομή έχει μήκος 4 χλμ και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Διαδρομή 4

Κάστρο – μοναστήρι – Άγιος Ιωάννης – Προφήτης Ηλίας – Αγία Τριάδα – παραλία Μάλτα

Με αφετηρία τον οικισμό του Κάστρου, ανεβαίνουμε το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια που οδηγεί στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Περνάμε τους ανεμόμυλους και είμαστε ήδη στον περίβολο χώρο του μοναστηριού. Απολαμβάνουμε την εξαιρετική θέα τόσο προς το Χωριό, όσο και προς το Πέλαγος. Από εκεί περπατάμε στον χωματόδρομο που έχει διανοιχθεί πρόσφατα και προσεγγίζουμε το ανακαινισμένο ελικοδρόμιο. Στρίβουμε αριστερά και πλησιάζουμε την περιοχή Τσιγκούρα αφού περπατάμε σε χωματόδρομο. Ύστερα από κάμποση ώρα θα δούμε αριστερά πάνω, ένα ανοιχτό σκουπιδότοπο από τον οποίο είναι διασκορπισμένες στις γύρω πλαγιές πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια. Ακολουθούμε το χωματόδρομο και λίγο πριν φτάσουμε στον Προφήτη Ηλία, περνάμε πλάι από μία καλύβα. Εδώ ο χωματόδρομος τελειώνει και το μονοπάτι συνεχίζει ανάμεσα σε ξερολιθιές, ενώ το κόκκινο χρώμα σε ορισμένα σημεία δείχνει την κατεύθυνση. Είμαστε στην περιοχή Καυκάρες και συνεχίζουμε περνώντας από ένα μικρό οροπέδιο. Το υψόμετρο εδώ όπως αναγράφεται και στο ειδικό σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο είναι 354 μέτρα. Λίγο πιο κάτω η Αγία Τριάδα, ενώ περίπου 35 λεπτά από την εκκλησία συναντάμε μία δεξαμενή και από ένα δυσδιάκριτο και στενό μονοπάτι κατεβαίνουμε στην πανέμορφη παραλία Μάλτα.

Η διαδρομή έχει μήκος 6,5 χλμ και διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εδώ το φαγητό είναι σπιτικό! Όπου και αν βρεθείς θα καταλάβεις την αξία των ντόπιων υλικών. Κρέατα, ολόφρεσκα ψάρια, κρασί και φυσικά σαλάτα με ντόπια κάπαρη και λάδι αλλά και αμπελοφάσουλα είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε. Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε σε γάμο ή βάφτιση, θα δοκιμάσετε το «παστέλι», στο οποίο πρωταγωνιστεί το θαυμάσιο, ντόπιο μέλι, ενώ αν βρεθείτε στο νησί το Πάσχα, θα δοκιμάσετε τις πεντανόστιμες «μελόπιτες». Τέλος το «αρνί γεμιστό» στο φούρνο και το επίσης «γεμιστό κουνέλι με πατάτες», είναι δύο λιχουδιές που οπωσδήποτε πρέπει να γευτείτε πριν φύγετε απ’ τη Σίκινο.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ 

Πλακώστρωτο μονοπάτι

Στη Σίκινο υπήρχε ένα απίθανο πλακόστρωτο μονοπάτι το οποίο σύνδεε το λιμάνι με το Κάστρο. Δυστυχώς αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του `90 όταν αποφασίστηκε να φτιαχτεί ο ασφάλτινος δρόμος που ενώνει το λιμάνι με το Κάστρο, χαράχτηκε πάνω στο πλακώστρωτο με αποτέλεσμα να καταστραφεί. Σήμερα έχει μείνει ένα μικρό μόνο μέρος του, και αν κρίνουμε από το αυτό το σημείο, τότε η ύπαρξη ενός τέτοιου μονοπατιού στο νησί θα ήταν καταλυτική,

ΜΟΥΣΕΙΑ

Βυζαντινό Μουσείο

Εδώ θα δείτε τις σημαντικότερες εικόνες του νησιού. Πρόκειται για μεταβυζαντινά κυρίως έργα της Κρητικής σχολής. Το μουσείο στεγάζεται μέσα στο Κάστρο ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας, πάνω από το κοινοτικό γραφείο της Σικίνου, σε μία διώροφη, τυπική οικία του μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού.

Λαογραφικό Μουσείο

Μπαίνοντας στο λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο Χωριό, θα δείτε πως ακριβώς λειτουργούσαν τα παλιά ελαιοτριβεία. Σε άριστη κατάσταση, με όλα τα μηχανήματα το λαογραφικό μουσείο αποτελεί μία βόλτα στο παρελθόν. Πέρα από αυτά, εδώ θα δείτε και άλλα παλαιά καλοσυντηρημένα υλικά. Το μουσείο αυτό είναι μία ιδέα του κ. Ιωάννη Μαργέτη, την οποία υλοποίησε στο χώρο που η οικογένειά του λειτουργούσε το ελαιοτριβείο. Σήμερα  πλόεν μένει μόνιμα στην Αμερική και το μουσείο διαχειρίζεται η αδερφή του.

Το μουσείο λειτουργεί Ιούλιο και Αύγουστο Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή, 18:00- 20:00

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Επισκοπή Σικίνου

Απέναντι από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σικίνου, σε πολύ μικρή απόσταση από τις απόκρημνες ακτές και σε υψόμετρο 270 μ. βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής της Σικίνου. Aποτελείται από το ναό της Επισκοπής, που είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο, το βυζαντινό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας και τα ερειπωμένα κτίσματα κελιών και άλλων βοηθητικών χώρων.

Η σημερινή μορφή του ναού της Επισκοπής χρονολογείται στα Mεταβυζαντινά χρόνια, στο 17ο αιώνα, και αποτελεί μετατροπή σε τρουλαίο χριστιανικό ναό με ημικυκλική κόγχη ενός προϋπάρχοντος ναού με υπόγειες θολωτές κρύπτες. Το αρχικό οικοδόμημα, εξωτερικών διαστάσεων περίπου 10 × 7 μ., ανήκει στο διαδεδομένο αρχιτεκτονικό τύπο των μαυσωλείων, που επικράτησε κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου αι. μ.Χ. στο χώρο του Αιγαίου, και κυρίως στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Η μετατροπή του ρωμαϊκού μαυσωλείου σε τόπο λατρείας της χριστιανικής θρησκείας επιτεύχθηκε με την προσθήκη ημικυκλικής κόγχης στον ανατολικό τοίχο, την κατασκευή τρούλου στο κέντρο του σηκού.

Ο ναός της Επισκοπής διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχαιολογική, ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία, καθώς διατηρεί αφενός μεν αναγνώσιμα τα βασικά αρχικά μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του και αφετέρου ευδιάκριτα τα στοιχεία της μετατροπής του σε χριστιανικό ναό, μαρτυρώντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη μακραίωνη ιστορία του τόπου.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ναός Παναγίας Παντάνασσας

Η Παναγία η Παντάνασσα ιδρύθηκε το 1787, είναι η μητρόπολη του νησιού και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κάστρου στη Χώρα. Το τέμπλο της είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Διαθέτει επίσης πολύ ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής οι οποίες, κατά τη θερινή περίοδο, εκτίθενται στο Βυζαντινό μουσείο. Μία απ’ αυτές τις εικόνες είναι η εικόνα της Παναγιάς η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, είναι θαυματουργή και ο θρύλος λέει ότι έφτασε από την Κρήτη ταξιδεύοντας μόνη της με αναμμένο το καντήλι.

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής δεσπόζει πάνω στην άκρη του βράχου και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί. Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως του δεν είναι γνωστή, πάντως υπήρχε πριν το 1700 και λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι. Στις πειρατικές επιδρομές χρησίμευε ως καταφύγιο στους κατοίκους.  Σταμάτησε να λειτουργεί το 1834 με διάταγμα του Όθωνα για τη διάλυση των πτωχών μοναστηριών με λίγους μοναχούς. Μετά το 1977 άρχισε αναστήλωσή του, η οποία σήμερα έχει προχωρήσει αρκετά ενώ οι επισκευές συνεχίζονται. Το 1998 μάλιστα ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά.

Εξωτερικά το μοναστήρι φαντάζει σαν φρούριο με το τείχος ύψους 5 μέτρων που το περιβάλλει. Η βόρεια πλευρά του τείχους είναι χτισμένη σύρριζα στο γκρεμό. Συνολικά η έκταση που καλύπτει το συγκρότημα καταλαμβάνει περίπου 850 τ.μ.

Μπαίνοντας από την μοναδική είσοδο, ο επισκέπτης αντικρίζει την πλακόστρωτη αυλή και ακριβώς μπροστά του, στο μέσο του κτιριακού συγκροτήματος, τον κάτασπρο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για μικρό ναό βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, άριστα διατηρημένο κτιριακά. Στο εσωτερικό του υπάρχει τάφος με την επιγραφή «Διονύσιος Πρωτοψάλτης», ο οποίος θα πρέπει να υπήρξε ευεργέτης του μοναστηριού.

Γύρω από τον ναό υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, η μεγάλη αίθουσα του Ηγουμενείου και διάφορες άλλες αίθουσες αποθήκευσης. Η αποκατάσταση των κελιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κάποια έχουν επισκευαστεί πλήρως και μάλιστα ένα από αυτά λειτουργεί ως μικρό λαογραφικό μουσείο.  Στη βορειανατολική πλευρά των κελιών, υπάρχει ένα μυστικό άνοιγμα απ’ όπου διέφευγαν με σκοινί όσοι καταδιώκονταν από τους πειρατές και μέσω ενός μικρού μονοπατιού φτάνανε στη θάλασσα. Στην αυλή διασώζονται 4 δεξαμενές νερού όπως και ένας παραδοσιακός πετρόκτιστος φούρνος. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι μπορεί είτε να πάει με το αυτοκίνητο από το δρόμο που περνάει από το ελικοδρόμιο, είτε να ανέβει το μονοπάτι με τα σκαλιά που ξεκινάει από το Κάστρο και περνάει μέσα δίπλα από τους ανεμόμυλους.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...