; charset=UTF-8" /> ΚΙΜΩΛΟΣ- Στην αγκαλιά της "Κιμωλίας Γης" | Guru Travel
Thursday, March 28th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Κίμωλος » ΚΙΜΩΛΟΣ- Στην αγκαλιά της “Κιμωλίας Γης”

ΚΙΜΩΛΟΣ- Στην αγκαλιά της “Κιμωλίας Γης”

Kimolos Cyclades Islands

Kimolos House Taken on June 15, 2008 , by https://www.flickr.com/photos/marite2008/

Κίμωλος, λεγόταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού από τον οποίο πήρε και το όνομα του το νησί. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Μήλου και σε απόσταση περίπου 87 μιλίων από τον Πειραιά. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστή για την «Κιμωλία γη», ενώ στους νεότερους χρόνους για τον πωρόλιθο. Η αρχαία πόλη Κίμωλος βρισκόταν στα Ν.Δ. του νησιού, στη σημερινή θέση «Ληνικά» ή Λίμνη.

Φύση

Εδώ συναντάει κανείς τη μεσογειακή φώκια, το μοναδικό είδος οχιάς, τη λεμπετίνα, τη μπλε σαύρα, τον θαλασσοκόρακα, τη χρυσή κουκουβάγια, ένα σπάνιο είδος γερακιού, και πολλά αποδημητικά πουλιά.

Μονοπάτια

Μονοπάτι 1Χωριό – Μοναστήρια – Σούφι

Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Με αφετηρία το Χωριό, και την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου, περπατάτε στο καλντερίμι που οδηγεί στο ρέμα, όπου υπάρχει και ένα πολύ όμορφο γεφύρι. Δε θα περάσετε πάνω από το γεφύρι αλλά θα πάτε αριστερά στη διακλάδωση. Μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο θα συναντήσετε ένα χωματόδρομο και θα τον ακολουθήσετε, παραμένοντας στην ίδια κατεύθυνση. Αφού περπατήσετε περίπου 300 μέτρα στο μονοπάτι αυτό θα συνεχίζει προς τα δεξιά ενώ εσείς θα συνεχίσετε την πορεία σας σε έναν μικρό χωματόδρομο. Ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τα μοναστήρια. Θα ανεβείτε την πλαγιά με προορισμό ένα μικρό σπιτάκι μισογκρεμισμένο που θα δείτε. Στην κατάβαση το μονοπάτι δεν είναι σε όλα του τα σημεία τόσο καλό.  Αν θέλετε να πάτε στο Σούφι, θα περπατήσετε όλη την παραλία, έπειτα θα πάτε αριστερά και αμέσως δεξιά.

Μονοπάτι 2Χωριό – Ελληνικά

Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες και30 λεπτά

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Ξεκινάτε από τον Άγιο Χαράλαμπο και συνεχίζετε στην άσφαλτο, που βγαίνει από το Χωριό και στο δεύτερο μικρό στενάκι κάνετε δεξιά και αμέσως αριστερά ακολουθώντας τα καφέ βέλη. Εξακόσια μέτρα μετά το εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα ο δρόμος πάει προς τα αριστερά και βγαίνει στον κεντρικό δρόμο. Εσείς εκεί θα συνεχίσετε δεξιά, προς τα Ελληνικά και στη δεύτερη διακλάδωση, πριν αρχίσει να ανηφορίζει ο δρόμος, θα πάτε αριστερά. Πρέπει να συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε στην παραλία της Δέκας, η συνέχεια της οποίας (προς βορρά) είναι τα Ελληνικά.

Γαστρονομία

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε «λαδένια». Πρόκειται για ένα σπιτικό είδος πίτσας που φτιάχνεται με το ζυμάρι και λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι. Επίσης δοκιμάστε παξιμάδια ζυμωμένα με σχινόκκοκο, «μπαρμπούνια με κάπαρη», «αυγά μπουλέρια», με πατάτες και κρεμμύδια αλλά και «πεταλίδες πιλάφι». Επίσης ξεχωριστή θέση στο τραπέζι έχει το «ξυνό», το μαλακό, φρέσκο τυρί με την ξυνή γεύση.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στα Ελληνικά, όπου βρέθηκε νεκρόπολη με τάφους γεωμετρικής εποχής. Αγγεία και θραύσματα αγγείων των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, διάφορα κτερίσματα από τους τάφους και το σημαντικότερο όλων, μια επιτύμβια στήλη από τις πρώιμες του 7ου αι. π.Χ., με έντονα ανάγλυφο το επάνω μέρος γυναικείου κορμιού και σχεδόν αδιόρατο το κάτω μέρος. Η γυναίκα που παριστάνεται είναι από τις πιο πρώιμες απεικονίσεις ανθρώπινης μορφής.

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στο Κάστρο της Κιμώλου. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του ιδρυτή του Μανώλη Αριστ. Χριστουλάκη, που ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και αποκαταστάθηκε η αρχική του διαρρύθμιση. Σκοπός του μουσείου είναι να διασώσει και διατηρήσει, ό,τι έχει απομείνει από την παλιά λαϊκή κληρονομιά του νησιού και να τα παραδώσει στις επόμενες γενεές.

Στο ισόγειο, υπάρχουν μια μεγάλη αίθουσα και ένα μικρότερο δωμάτιο. Στην μεγάλη αίθουσα έχουν ταξινομηθεί τα διάφορα αντικείμενα, κατά ενότητες χρήσης και επαγγέλματος. Έχουν διαρρυθμιστεί «γωνιές»: του αγρότη, του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του ράφτη κ.λπ., ενώ υπάρχουν ενότητες διαφόρων αντικειμένων, όπως ζυγιστικά, γυάλινα ή πήλινα δοχεία και άλλα μικροαντικείμενα. Σε προθήκες εκτίθενται διάφορα υφαντά, κεντήματα κ.ά. κατασκευασμένα από τις νοικοκυρές του περασμένου αιώνα, αλλά και πιάτα και δοχεία από πορσελάνη. Το μικρό δωμάτιο είναι το υφαντήριο, όπου υπάρχουν δύο «κρεβαταριές» (αργαλειοί) εν λειτουργία και όλα τα συναφή εργαλεία (σβίες, ανέμες, μάγγανα, ρόκες, ντελιάδια, σουρταρόξυλο).

Αξίζει να επισκεφτείτε

  • Οι οικισμοί Μέσα Κάστρο και Έξω Κάστρο στο Χωριό, δείγματα αιγαιοπελαγίτικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
  • Η εκκλησία του Χριστού, η αρχαιότερη εκκλησία  του νησιού, η οποία χτίστηκε το 1592 από τον ιερέα Ιωάννη Ράμφο.
  • Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, η μητρόπολη του νησιού στην οποία βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τους Παλαιολόγους τον 15ο αιώνα.
  • Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, μοναδικό στολίδι ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας με την εικόνα του αγίου Χρυσοστόμου η οποία αγιογραφήθηκε το 18ο αιώνα.
  • Το Μουσείο της Κιμώλου, όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, αγγεία γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

Μοναστήρια – Εκκλησίες

Η Οδηγήτρια της Κιμώλου

Πολιούχος του νησιού, η Οδηγήτρια είναι και ο μεγαλόπρεπος ναός σε ολόκληρη την Κίμωλο. Τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Χριστού Γέννηση

Η του Χριστού Γέννηση είναι μέσα στο Κάστρο. Είναι η αρχαιότερη εκκλησία της Κιμώλου, με βεβαιωμένη χρονολογία κτίσεως το 1592 μ.Χ.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...