; charset=UTF-8" /> ΔΗΛΟΣ - Περπατώντας στην ιστορία… | Guru Travel
Thursday, April 25th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Δήλος » ΔΗΛΟΣ – Περπατώντας στην ιστορία…

ΔΗΛΟΣ – Περπατώντας στην ιστορία…

Delos Photo

Taken on May 28, 2008, by https://www.flickr.com/photos/somebaddy15/

Ιερό νησί των Αρχαίων Ελλήνων, η Δήλος σύμφωνα με τη μυθολογία φανερώθηκε στην Λητώ μέσα από τα κύματα του Αιγαίου, για να γεννήσει σ’ αυτό τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Ιδιαίτερης σημασίας για το νησί είναι τα ερείπια ενός από τους μεγαλύτερους και τους πιο εντυπωσιακά οργανωμένους οικισμούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.  Το νησί πρωτοκατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ πιθανά από τους Κάρες.

Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ οι Αθηναίοι τείνουν να κυριαρχήσουν και στο ιερό νησί. Το 540 π.Χ ήδη, ο Πεισίστρατος αποφασίζει την πρώτη κάθαρσή του, ενώ με τη δεύτερη, το 426 π.Χ, μεταφέρονται τα οστά όλων των νεκρών της Δήλου στο γειτονικό νησί Ρήνεια και απαγορεύονται πλέον οι γεννήσεις και οι θάνατοι στο νησί του Απόλλωνα ώστε να μη μιαίνουν το Ιερό του.
Μετά από αιώνες ακινησίας η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκινά ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο το 1873 και η Δήλος ξαναβγαίνει από την αφάνεια, αποκαλύπτοντας την πλούσια Ιστορία της σε ολόκληρο τον Κόσμο. Η Δήλος και η γειτονική Ρήνεια τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και απαγορεύονται ο ελλιμενισμός σκαφών και η διανυκτέρευση ατόμων χωρίς ειδική άδεια.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ιερά Αρτέμιδος
Ξεχωριστά είναι τα Ιερά της Αρτέμιδος στα νότια, ενώ στα βόρεια της Λητώς και των Δώδεκα Θεών. Γύρω από το Ιερό του Απόλλωνα αναπτύσσεται η ατείχιστη πόλη που εξελίσσεται σε κοσμοπολίτικο κέντρο τους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες. Είναι η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.
Ιερό Απόλλωνα
Το Ιερό του Απόλλωνα είχε πρόσβαση από το λιμάνι, από τα νότια, με ιερά οδό ανάμεσα στη στοά του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας και τη νότια στοά, ενώ από τα βόρεια οριοθετείται από τη μακρά στοά του Μακεδόνα βασιλιά Αντιγόνου Γονατά, με την κρήνη Μινώα πίσω της. Το κέντρο της λατρείας εντοπίζεται στην περιοχή των τριών ναών του Απόλλωνα, προσανατολισμένων προς τα δυτικά, όπου και ο μεγάλος ιδιότυπος βωμός Κερατών, στεγασμένος με αψίδα, που κατά την παράδοση κατασκεύασε ο ίδιος ο Απόλλωνας από κέρατα αιγών.

Κύνθος
Ο ανηφορικός δρόμος, άλλοτε με κεκλιμένο επίπεδο (ράμπες) και άλλοτε με σκαλοπάτια από γρανιτόπετρες, οδηγεί προς τα ιερά της κορυφής προσπερνώντας μερικά ακόμη σημαντικά ιερά. Παρά την κακή διατήρηση των ερειπίων η ανάβαση στην κορυφή του Κύνθου αξίζει τον κόπο, ιδίως σε μέρες με καλή ορατότητα, αφού έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική θέα με τις Κυκλάδες απλωμένες σχεδόν κυκλικά ολόγυρα στη Δήλο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου
Χτίστηκε το 1904 και έγινανα αναγκαίες προσθήκες το 1931 και το 1972. Η σημερινή έκθεση περιλαμβάνει εννέα αίθουσες. Στις έξι από αυτές εκτίθενται τα γλυπτά και τα ανάγλυφα που βρέθηκαν στην Δήλο, μία από τις καλύτερες συλλογές στον κόσμο, ενώ στις δύο άλλες εκτίθενται αγγεία προϊστορικών έως και υστεροελληνιστικών χρόνων και σε μία άλλη εκτίθενται διάφορα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν στις ιδιωτικές κατοικίες της Δήλου.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...