; charset=UTF-8" /> ΑΝΔΡΟΣ - Αλλιώτικο από τα άλλα… | Guru Travel
Thursday, April 25th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Άνδρος » ΑΝΔΡΟΣ – Αλλιώτικο από τα άλλα…

ΑΝΔΡΟΣ – Αλλιώτικο από τα άλλα…

Achla Beach - Andros Cyclade Islands, Greece

Taken on September 9, 2011, by https://www.flickr.com/photos/alextheodin/

Ένα νησί που διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Εύφορο, καταπράσινο, ξεχωρίζει για τους ελαιώνες, τους αγρούς αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα. Η Άνδρος, είναι ένας αληθινός παράδεισος. Είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και αξιοπρόσεκτη ναυτική παράδοση.

Το όνομα της Άνδρου ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που θέλει ως πρώτο οικιστή του νησιού τον μυθικό ήρωα Άνδρο. Μια επίσκεψη στοn αρχαιολογικό χώρο της Στρόφιλας κρίνεται απαραίτητη μιας και πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο.

Πρωτεύουσα της η Χώρα, ένας εντυπωσιακός οικισμός, με μεγάλη ιστορία και αξιόλογη αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζουν τα καλόγουστα νεοκλασικά σπίτια, με τα κόκκινα κεραμίδια, το κάστρο στην άκρη της χερσονήσου, η πλατεία του Αφανή Ναύτη και φυσικά τα διεθνούς φήμης μουσεία της, είναι μερικά μόνο από όλα όσα έχετε να δείτε και να κάνετε.

Στη Βόρεια πλευρά του νησιού θα δει κανείς τους παραθαλάσσιους οικισμούς Γαύριο και Μπατσί. Στα δύο αυτά χωριά συναντάται εξάλλου και η κύρια τουριστική υποδομή του νησιού.

Οι νερόμυλοι

Ένα κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι η ύπαρξη άφθονων νερών. Το στοιχείο αυτό συνετέλεσε ουσιαστικά ώστε να δημιουργηθούν αρκετοί νερόμυλοι. Στις μέρες μας σώζονται 22, μερικοί εκ των οποίων είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι μύλοι αυτοί ήταν ενεργοί μέχρι την δεκαετία του `20 οπότε και άλεθαν το κριθάρι και το σιτάρι. Τα κτίσματα αυτά συνήθως είχαν και έναν βοηθητικό χώρο που συνήθως τον χρησιμοποιούσαν ως δωμάτιο διανυκτέρευσης.

Βιότοποι

Παραλία Βόρης: Κοντά στην πανέμορφη παραλία Βόρη θα δείτε ένα μικρό βιότοπο με άξονα ένα μικρό ποταμάκι, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.

Παραλία της Άχλας: Σε μία περιοχή Βόρεια της Χώρας θα συναντήσετε ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό βιότοπο. Αρκετά πλατάνια συνοδεύουν μέχρι τη θάλασσα σχεδόν το μικρό ποταμάκι, που καταλήγει στην παραλία της Άχλας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για να φτάσετε σε αυτή την παραλία πρέπει να περάσετε από το χωριό Βουρκωτή.

Περιοχή Διποτάματα: Σπάνιος οικολογικός προστατευόμενος βιότοπος είναι η περιοχή Διποτάματα η οποία μάλιστα είναι και χαρακτηρισμένη ως σπάνιου φυσικού κάλλους.

Καταρράκτες

Πιθάρα: Για να φτάσετε στους καταρράκτες απαιτείται να ακολουθήσετε μία πεζοπορική διαδρομή. Ξεκινώντας από το χωριό Αποίκια και ακολουθώντας της πινακίδες θα περάσετε από ένα κατάφυτο μονοπάτι χαμηλά στο ποτάμι το οποίο θα σας οδηγήσει μέχρι το σημείο του καταρράκτη.

Πέταλο: Όταν θα βρεθείτε στον οικισμό Παλαιόπολη που βρίσκεται 9χλμ. από το Μπατσί, λίγο πριν το χωριό υπάρχει ένας μικρός οικισμός όπου εκεί καταλήγουν άφθονα νερά από τον καταρράκτη που βρίσκεται ψηλά στο όρος Πέταλο.

Φαράγγια Διποταμάτων και Φρουσαίων

Εδώ η φύση κράτησε τα καλύτερα και το αποτέλεσμα είναι το ιδανικό. Σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον τα φαράγγια φιλοξενούν αρκετούς νερόμυλους.

Μονοπάτια

Διαδρομή 1: Μεσαριά-Μονή Παναχράντου
Διάρκεια διαδρομής: 2,5 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από το ερειπωμένο αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Καϊρη. Διασχίζει τον περιφερειακό δρόμο της Μεσαριάς και κατηφορίζει προς την κοιλάδα. Γενικά σε καλή κατάσταση, κατηφορίζει ανάμεσα σε αγροκτήματα και στάβλους, πότε πλακόστρωτο, πότε χωμάτινο. Πολύ γρήγορα φτάνετε στο γεφύρι της Στοιχειωμένης. Μετά το γεφύρι το μονοπάτι ελίσσεται στην έντονα ανηφορική πλαγιά. Ακολουθούν μεγάλα κλιμακωτά τμήματα και ένα συνεχές ζικ-ζακ. Περίπου στα μισά της διαδρομής θα συναντήσετε διασταύρωση όπου μία ταμπέλα δείχνει την κατεύθυνση προς το μοναστήρι και προς τα Φάλλικα.
Φτάνετε στο μοναστήρι, το οποίο χτίστηκε το 1662 και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Διαδρομή 2: Μπατσί-Αρνη-Βουρκωτή-Αποίκια-Χώρα
Διάρκεια διαδρομής: 9 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο
Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη, αλλά μπορείτε να την κάνετε κατά τμήματα. Ξεκινά από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι στον περιφερειακό δρόμο του Μπατσίου. Προχωρώντας μέσα στη ρεματιά και προσπερνώντας δύο αντλιοστάσια, βρίσκετε το μονοπάτι να ανηφορίζει την πλαγιά. Το ακολουθείτε και σε λίγο συναντάτε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κατάκοιλο. Τον ακολουθείτε και εκεί που χωρίζεται πηγαίνετε δεξιά. Καθοδηγούμενοι από τις πινακίδες διασχίζετε οικισμούς και περιβόλια και φτάνετε στην Ανω Κατάκοιλο, όπου αξίζει να κάνετε μία στάση στην Κρύα Βρύση, πάνω στο παλιό μονοπάτι.
Στην επόμενη διασταύρωση ακολουθείτε τον αριστερό δρόμο και σε λίγο βρίσκετε το παλιό μονοπάτι, που μέσα από μια πυκνόφυτη πλαγιά, σας οδηγεί στην Αρνη, που ήταν η οθωμανική πρωτεύουσα του νησιού. Ανηφορίζετε τα δρομάκια του χωριού και φτάνετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Από εδώ παίρνουμε το μονοπάτι για τη Βουρκωτή, όπου σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα η ομίχλη είναι πολύ συνηθισμένη, ιδίως άνοιξη και φθινόπωρο.
Στη Βουρκωτή φτάνετε σε μία ώρα περίπου. Διασχίζετε το χωριό και στα τελευταία του σπίτια συναντάτε ένα πέτρινο γεφύρι μέσα στο πράσινο. Το διασχίζετε και αμέσως μετά σκαρφαλώνετε την πλαγιά στα δεξιά μας μέχρι τον κεντρικό δρόμο. Ανηφορίζοντας, φτάνετε στο ψηλότερο σημείο και βλέπετε μπροστά τους Κατακαλαίους, τα Αποίκια και τη Χώρα. Κατηφορίζουμε μέχρι τους Κατακαλαίους, μικρό, όμορφο χωριουδάκι. Το μονοπάτι μας βγάζει στο πάρκινγκ του χωριού και συνεχίζει ευθεία.
Σε λίγο το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό, και ωραία πέτρινα σκαλιά, σας οδηγούν μέσα από μία δασωμένη πλαγιά στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα νερά. Πιο κάτω βρίσκεστε μπροστά σε σταυροδρόμι, όπου πάτε δεξιά. Στην αρχή το μονοπάτι είναι δύσβατο λόγω της πολλής βλάστησης, γρήγορα όμως καθαρίζει, τα σκαλιά ξαναεμφανίζονται και σε λίγο φτάνουμε στα Αποίκια. Ο δρόμος διασχίζει το χωριό, κατεβαίνει προς τη ρεματιά, περνά το πέτρινο γεφύρι και ανηφορίζει μέσα από τη δασωμένη πλαγιά. Σε λίγο φαρδαίνει τόσο, ώστε ένα μεγάλο τμήμα του να χρησιμοποιείται και από αυτοκίνητα, διατηρεί όμως ανέπαφη την υπέροχη ξερολιθιά στα αριστερά του και μας προσφέρει υπέροχη θέα προς τα Αποίκια.

Γαστρονομία

Μεγάλη είναι η παράδοση της Άνδρου στα γλυκά του κουταλιού και ειδικότερα στο καρυδάκι και στο λεμονάκι το οποίο φτιάχνεται από ανθό λεμονιάς. Το νησί επίσης φημίζεται για τα καλτσούνια, τα αμυγδαλωτά, αλλά και τα παστιτσάκια.
Όσο αφορά στο φαγητό το πιο αντιπροσωπευτικό είναι οι λεγόμενες φουρταλιές, οι παραδοσιακές ομελέτες στις οποίες προσθέτουν ασυνήθιστα υλικά όπως τα κουκιά, αλλά και λιωμένο χοιρινό λίπος.
Ανδριώτικα Λουκάνικα: Αποτελούνται από κομμάτια χοιρινού κρέατος, που πλάθονται με ντόπιο κρασί, ξυσμένο πορτοκάλι και γλυκάνισο.
Τα τυριά που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Άνδρο είναι:
Πετρωτή: Aπό κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, Mαλαχτό: Ζυμωμένο τυρί, Βολάκια: Κρεμώδες επιτραπέζιο τυρί, Αρμεξιά: Φρέσκο τυρί από μείγμα αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος, Μανούσο: Μαλακό αλμυρό τυρί.
Αξίζει να αναφερθούμε και στο κλασσικό αναψυκτικό από πικραμύγδαλο, που σερβίρεται παραδοσιακά στους γάμους, αραιωμένο με νερό. Ένα ακόμα «ιδιαίτερο» τοπικό ποτό είναι το Ανδριώτικο τσίπουρο από μούρα.
Στα Γαυριοχώρια, αναζητήστε το «πόντζι», το ανδριώτικο ρακόμελο, φτιαγμένο από ρακί και μέλι λεκατίσιο.

Πανηγύρια

Με πλούσιο εορταστικό κύκλο η Άνδρος προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για παραδοσιακή διασκέδαση στα πολλά τοπικά πανηγύρια. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα πανηγύρια του Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής στις 7 του μηνός, που διοργανώνεται στα Ρέματα, της Αγίας Μαρίνας, 17 Ιουλίου, όπου εορτάζεται με λαμπρότητα στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας το οποίο πλέον δε λειτουργεί αλλά το φροντίζουν ιερείς των γύρω οικισμών και ιδιώτες. Επίσης γιορτάζει και το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας πάνω από τον Άγιο Πέτρο στο δρόμο για Βιτάλι.
Τέλος, από τους κορυφαίους εορτασμούς είναι αυτός της Παναγίας της Θεοσκεπάστου στη Χώρα, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου.
Έθιμα

• Περιφορά των Εικόνων την εβδομάδα του Πάσχα

• Παραδοσιακός γάμος σε όλο το νησί.
• Οι μπάλες, στην Αιγιάλη όλο το χρόνο
• Ο καπετάνιος στην Αιγιάλη τις Απόκριες.

Μουσεία

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης- Εγκαινιάστηκε το 2003 και είναι αφιερωμένο στις αρχαιότητες της Παλαιόπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλασσική πόλη, που αποτέλεσε γιά δώδεκα αιώνες την πρωτεύουσα του νησιού.
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου- Το αρχαιολογικό μουσείο Άνδρου κτίστηκε το 1981 με σχέδια του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη και με τη χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ανέμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα είναι η συλλογή ευρημάτων γεωμετρικού οικισμού Ζαγοράς και η συλλογή γλυπτών από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
3. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Το Μουσείο, συνολικής έκτασης 200 τ.μ., είναι έργο του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη και σχεδιάστηκε με την προοπτική στέγασης και παρουσίασης της ολοκληρωμένης συλλογής έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, την οποία ο ίδιος κληροδότησε στη γενέτηρά του. Τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν στη συνέχεια με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
4. Ναυτικό Μουσείο – Το μουσείο ιδρύθηκε το 1972 και τα σημαντικότερα από τα εκθέματά του είναι παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια.
5. Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης – Παρουσιάζονται εκθέματα από τη ζωή της Ανδρου και αντίγραφα έργων χριστιανικής τέχνης.

Αξίζει να επισκεφτείτε

1. Καϊρειος Βιβλιοθήκη – Εδώ στεγάζονται πλήθος σπάνιων εκδόσεων, όπως χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, έργα τέχνης και η συλλογή του μεγάλου λόγιου Θεόφιλου Καϊρη.
2. Πύργος Αγίου Πέτρου – Χρονολογείται από τον 4ο – 3ο π.Χ. αιώνα και είναι κατασκευασμένος από ντόπιο σχιστόλιθο και αποτελούνταν από πέντε ορόφους. Είναι κυλινδρικός και το ύψος του φτάνει τα 20 μέτρα, ενώ η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ.
3. Κάστρο Φανερωμένης – Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς, ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ.
4. Ίδρυμα Κυδωνιέως – Φιλοξενεί υψηλού επιπέδου εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Από το 1995 έχει καθιερωθεί ο θεσμός “Πλόες” σύμφωνα με τον οποίο κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εκθέσεις σημαντικών ζωγράφων.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολη: Εδώ ανακαλύφθηκε ο Ερμής της Άνδρου και ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα.
Αρχαιολογικός χώρος Υψηλής (Απροβάτου): Εδώ εντοπίστηκε οχυρωμένη ακρόπολη με ναό αρχαϊκής εποχής στο κέντρο της. Ο ναός οικοδομήθηκε στη βάση ιερού γεωμετρικής περιόδου, έχει διπλό βωμό και μάλλον εκεί λατρεύονταν οι θέες Δήμητρα και Περσεφόνη.
Ζαγορά: Βρέθηκαν υπολείμματα του τείχους, ιδιωτικών οικιών και ενός ιερού. Το τείχος είχε χτιστεί κατά μήκος του λαιμού της χερσονήσου και προστάτευε την πόλη από την πλευρά της ξηράς.
Παλαιόπολη: Από την Αρχαϊκή μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, το επίκεντρο της δραστηριότητας του νησιού εντοπίζεται στην περιοχή της Παλαιούπολης, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Στρόφιλας: Πρόκειται γιά οικισμό της Νεολιθικής Εποχής που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σταυροπέδας, στη δυτική ακτή του νησιού.
Μοναστήρια

1. Μονή Τρομαρχίων
2. Μονή Αλινού
3. Μονή Φλετρών
4. Αγ. Μόνη
5. Μονή του Αγ. Αντωνίου
6. Μονή Παναχράντου
7. Μονή της Ζωοδόχου Πηγής
8. Βυζαντινή μονή Σωτήρος

Εκκλησίες

1. Παναγία η Θεοσκέπαστη
2. Αγία Θαλασσινή
3. Αγ. Τριάδα Δήμος Κορθίου
4. Αγ. Ιωάννης του Θεολόγου
5. Αγ. Νικόλαος
6. Αγ. Γεώργιος

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...