; charset=UTF-8" /> SaniFestival 2014 | Guru Travel
Monday, June 27th, 2022
Αρχική » Ελλάδα » SaniFestival 2014

SaniFestival 2014

sani_festival

Η φετινή έκδοση του 22ου φεστιβάλ φιλοξενεί αρκετές αποκλειστικές εμφανίσεις, πρώτες συνευρέσεις Ελλήνων με διεθνείς μουσικούς, την ελληνική πρεμιέρα μιας καινοτόμου όσο και πρωτοποριακής κινηματογραφικής παράστασης, την πρώτη παρουσίαση επί ελληνικού εδάφους μιας πολυμεσικής χοροθεατρικής παράστασης, μεγάλα ονόματα του διεθνούς – και όχι μόνο – μουσικού στερεώματος.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του SaniFestival Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Με την ενότητα αφιερωμένη στη jazz μουσική, την αιχμή του δόρατος του φεστιβάλ, ανοίγει και η φετινή αυλαία.
Στο JazzontheHill αυτή τη φορά στοχεύουμε την καθαρόαιμη αμερικανική jazz μέσα από απρόβλεπτες συνευρέσεις:

Την βραβευμένη ντράμερ, συνθέτρια και παραγωγό Terri Lyne Carrington, κάτοχο Grammy, που θα παρουσιάσει το πρότζεκτ της TheMosaicProject  με ένα αποκλειστικά θηλυκό σχήμα, αφού το συγκρότημα απαρτίζουν μόνον γυναίκες, ενώ στη φωνή θα τη συνοδεύσει η διάσημη τραγουδίστρια της soul και r’n’b μουσικής LizzWright, η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005, προσκεκλημένη του SaniFestival.

Τον πολυβραβευμένο τρομπετίστα TerenceBlanchardμε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ελληνοδανού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή, ένα jazzsymphonyproject, μια μοναδική μουσική συνεύρεση Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ειδική παραγγελία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Μια από τις πλέον φιλόδοξες παρουσίες της jazz, τον Έλληνα διεθνή Νικόλα Αναδολή με απήχηση σε Ευρώπη και Αμερική να φορμάρει ένα μοναδικό τρίο με ξένους μουσικούς του είδους.

Μια παραγωγή που δίνει έμφαση στην εγχώρια πρωτοποριακή δημιουργία, αλλά και στην έννοια της συλλογικότητας, αποτελεί η ελληνική πρεμιέρα της κινηματογραφικής παράστασης ‘Α’ aTransmediaCinematicPerformance.Mια κινηματογραφική παράσταση σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στάθη Αθανασίου, εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης, μια μεταμοντέρνα έκδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος, η οποία πήρε σάρκα και οστά μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης στηρίζοντας νέους, καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, που δούλεψαν συλλογικά από το Α ως το Ω για τη μετουσίωση της καλλιτεχνικής ιδέας.

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην avantgarde καλλιτεχνική σκηνή της Ρωσίας ανοίγει τα σύνορα σε διαφορετικές κουλτούρες και τέχνες: κινηματογράφος μικρού μήκους από τη Ρωσία και ο εμπνευσμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Sasha Pepelyaev που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις με μια ρηξικέλευθη παράσταση που θα δώσει το σχήμα του KineticTheatreofMoscow.

Τέλος, η ανάδειξη της παράδοσης της ελληνικής μουσικής μετουσιώνεται σε τέσσερις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών που φέρνουν από το χθες στο σήμερα τραγούδια – σταθμούς, από τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη, από την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Νίκο Κυπουργό,  αλλά και πρωτότυπες σύγχρονες συνθέσεις της Athena που αναμετράτε για πρώτη φορά με τη στιχουργία στην ελληνική γλώσσα και τις διεθνείς επιρροές της μέχρι τον KostisMaraveyas, που έχει κατακτήσει με το δικό του μοναδικό στυλ ένα ευρέου φάσματος κοινό.

Το SaniFestival είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με επιλογές που στηρίζονται στη γνώση, την πρωτοτυπία και την πρωτοπορία αναφορικά στις επιλογές των καλλιτεχνών και στη γενικότερη φιλοσοφία του όλα αυτά τα 22 χρόνια της ύπαρξής του. Το αποδεικνύουν το σταθερά πιστό κοινό του, οι σπουδαίες συμμετοχές, η διοργάνωση, ο διεθνής του αντίκτυπος και η διαρκής ανανέωσή του.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.7:  TerriLyneCarrington’sMosaicProject

Η πρώτη γυναίκα ντράμερ που έχει βραβευτεί με Grammyστην κατηγορία ‘BestJazzInstrumentalAlbum’, και απαριθμεί συνεργασίες με τα λαμπρότερα ονόματα της jazz.

12.7: Terence Blanchard

Ο TerenceBlanchardμε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.  Ο Terence Blanchard με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή To αποκλειστικό Jazz Symphony Project, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές του φετινού Jazz on the Hill.

13.7: NikolasAnadolisTrio

Ο Νικόλας Αναδολής θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής jazz με αμερικανικές καταβολές, και όχι μόνο.

19.7: Οι μύθοι της Athena

Από τον Bob Dylan και τον Leonard Cohen στον Μίκη Θεοδωράκη… Η Athena – μέσα από δικές της συνθέσεις και τραγούδια- θα εξερευνήσει, με το πάθος και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις της, το ρόλο που έπαιξαν στη διαμόρφωσή της ως δημιουργού.

26.7: ‘A’ aTransmediaCinematicPerformance

Το ‘A’ είναι μια μεταμοντέρνα έκδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στάθη Αθανασίου και υλοποιημένη μέσα από κοινωνική χρηματοδότηση (crowdfunding).

2.8 : RussianMultimediaDanceTheatre

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και χορογράφος SashaPepelyaevθα παρουσιάσει το KineticTheatreofMoscowσε μια avantgarde, multi-mediaχοροθεατρική παράσταση, με τον τίτλο SQUAFTS (SquareforTemporaryStorage 48×9).

6.8: Maraveyas Ilegál

Ο Κωστής Μαραβέγιας υπόσχεται μια συναυλία στο Λόφο της Σάνης που θα κάνει το κοινό να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα πολυπολιτισμικό μουσικό πάρτι, με ζωντανή και γλυκιά διάθεση.

9.8 : Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» | Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα, Σοφία Παπάζογλου

14.8 Ελευθερία Αρβανιτάκη – Νίκος Πορτοκάλογλου, «Πες μου μια λέξη…»

‘Ένα μουσικό ταξίδι στον Ελληνικό Κινηματογράφο με τη συμμετοχή του Νίκου Πορτοκάλογλου & της Ορχήστρας των Κυκλάδων σε διεύθυνση Νίκου Κυπουργού.

Για πληροφορίες αναφορικά στους καλλιτέχνες, τις συναυλίες και παραστάσεις, επισκεφτείτε το www.sanifestival.gr

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...