; charset=UTF-8" /> Αυγοτάραχο, Το «χρυσάφι» της λιμνοθάλασσας | Guru Travel
Saturday, April 20th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Αιτωλοακαρνανία » Μεσολόγγι » Αυγοτάραχο, Το «χρυσάφι» της λιμνοθάλασσας

Αυγοτάραχο, Το «χρυσάφι» της λιμνοθάλασσας

bottarga

Taken on February 18, 2011 by https://www.flickr.com/photos/fulviofuego/

Το αυγοτάραχο γνωστό σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, για εκλεκτούς ουρανίσκους.

Ο καλύτερος μεζές για τους μερακλήδες και απαιτητικούς. Με υπέροχο χρώμα και μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις την θάλασσα σε μία μπουκιά.

Το αυγοτάραχο, ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού, βρίσκεται στις ωοθήκες του θηλυκού του ψαριού Κέφαλος, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μπάφα».
Ολόκληρος ο κορμός του αυγοτάραχου χωρίζεται σε δύο επιμήκεις και κυλινδρικούς λοβούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν το μισό περίπου σώμα του ψαριού, που τα περιέχει, περιβαλλόμενα από λεπτό υμένα.
Με ειδική τεχνική ο αλιέας αφαιρεί με τα δάκτυλα του το αυγοτάραχο έξω από τη σπλαχνική κοιλότητα απ’ όπου θα πρέπει κανείς να ξέρει πολύ καλά τί κάνει έτσι ώστε να μην “χυθεί” το αυγοτάραχο από το ψάρι και καταστραφεί. Στη συνέχεια το αυγοτάραχο ξεπλένεται με θαλασσινό νερό, που είναι ο πιο κατάλληλος και υγιεινός τρόπος, και «παστώνεται» με χονδρό αλάτι.

Ιστορία του αβγοτάραχου

Ο Λόρδος Βύρωνας ήταν αυτός που το έκανε γνωστό το 1824 σε ολόκληρη την Ευρώπη, πριν όμως από αυτόν πολλοί ξένοι περιηγητές είχαν σταθεί και δώσει έντονη σημασία σε αυτό που λέμε αβγοτάραχο. Αυτός ο πολύτιμος «κέρινος λίθος» τους τράβηξε την προσοχή, το 1668 ένας Τούρκος περιηγητής ο Εβλιά Τσελεμπή μιλάει γι’ αυτό λέγοντας πως είναι «ξανθός σαν το σαφράνι», ευωδιαστός, νόστιμος και τονωτικός μεζές, «ένα πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους».

Πολλοί  λένε πως είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ, σπάνια και εκλεκτή λιχουδιά. Από το ταξίδι και το πέρασμα των αιώνων φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής του δεν έχει αλλάξει, λέγεται ότι η τεχνική ξήρανσης είναι ίδια με τις τεχνικές που είχαν εισάγει στις χώρες της Μεσογείου οι Φοίνικες, και πως ο τόπος αφθονίας του είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...