; charset=UTF-8" /> Για φαγητό στη Μύκονο | Guru Travel
Tuesday, April 30th, 2024
Αρχική » Ελλάδα » Κυκλάδες » Μύκονος » Για φαγητό στη Μύκονο

Για φαγητό στη Μύκονο

Mykonos Food

Taken on February 26, 2011 by https://www.flickr.com/photos/culinarycory/

Αν μπορούμε να πούμε ότι ένα προϊόν έχει ταυτιστεί απόλυτα με το νησί, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την περίφημη «κοπανιστή» Μυκόνου.
Η «κοπανιστή» είναι ένα μαλακό τυρί με έντονα πιπεράτη γεύση, για το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση η «τ’ροβολιά», επίσης μαλακό μυκονιάτικο τυρί, αφού υποστεί ζύμωση για τουλάχιστον 25 μέρες. Πάντως, όσο περνά ο καιρός, τόσο η «κοπανιστή» γίνεται πιο πικάντικη.

Ένας θαυμάσιος μεζές για ούζο, που συνηθίζεται πολύ στη Μύκονο, είναι η «μόστρα με κοπανιστή», όπου μόστρα είναι το μυκονιάτικο παξιμάδι, βρεγμένο με λίγο νερό ή και λίγο ελαιόλαδο και αλειμμένο με «κοπανιστή», πάνω από την οποία έχουμε στύψει ντομάτα.
Άλλο γνωστό τυρί της Μυκόνου είναι το «ξυνοτύρι».

Από τον Οκτώβρη ως τα Χριστούγεννα έχουμε στη Μύκονο -κάθε χρόνο- τα «χοιροσφάγια».
Τα κυριότερα παρασκευάσματα από χοιρινό είναι το «λαρδί», το «λουκάνικο» που ψήνεται στο αλάτι και στον ήλιο και τρώγεται τηγανητό ή σαν σαλάμι αέρος, αν το αφήσουμε να στεγνώσει περισσότερο και φυσικά η «λούζα» η κορωνίδα όλων, η οποία είναι φιλέτο χοιρινό ψημένο στον ήλιο με θρούμπι, ρίγανη και αλάτι και τρώγεται κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες. Φτιάχνουν και «παΐδες», επίσης ψημένες στον ήλιο και τον αέρα, «γλίνα» (λίπος που νοστιμίζει τα φαγητά), «σίσερα» ή «σύγλινα» (τσιγαρισμένα κομματάκια χοιρινού που διατηρούνται στη γλίνα τους), «χοιροκεφαλή βραστή με λάχανα» και μπόλικο λεμόνι, κεφτέδες «χοιροσφαΐσιοι», «φλεμόνια στιφάδο» αλλά και συκωτάκια τηγανητά. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα μεζέδες θεωρούνται κλασσικοί για το τραπέζι, που ολοκληρώνει την τελετουργία του «χοιροσφαγιού».

About the author

Ταξίδι, Φωτογραφία, Εμπειρία...